חלק מקדים לכותרת להמחשה
סיבסוד של כ-50% ע"י קופות החולים
תקופת "משכב לידה"
בתקופה שלאחר הלידה, ישנה נסיגה של התהליכים ההריוניים והיולדת חווה שינויים רבים- גופנית, נפשית וחברתית. לרוב מתייחסים ל 6-8 השבועות הראשונים שלאחר הלידה, כאשר השבוע הראשון הוא המשמעותי ביותר: מיד לאחר הלידה מאבדת היולדת כשישה ק"ג ממשקלה. בשבוע הראשון היא מאבדת כשלושה עד חמישה ק"ג נוספים. סך הכל איבוד המשקל הצפוי עד 12 ק"ג. זהו שינוי גופני משמעותי מאוד. מלבד שינוי זה האישה חווה שינויים רבים נוספים: התכווצויות רחם, החלמת שרירי הגב והבטן, החלמה כללי גופנית.
בתקופה זו הנך זקוקה למנוחה רבה, ולזמן הדרוש לטפל בתינוקך לכן כדאי בתקופת האשפוז לווסת את מספר המבקרים ולנוח ככל האפשר.
התקופה הראשונה בבית אינה קלה, יש צורך ללמוד, להכיר את התינוק החדש, שזוהי משימה לא קלה שדורשת ריכוז ורוגע. יש לנצל כל רגע פנוי למנוחה כדי להחזיר את הכוחות. גם ההתמודדות הנפשית עם כל השינויים שהלידה מביאה איתה לא קלה, ויש צורך בסביבה תומכת ומבינה.
דכדוך - baby blues
רוב הנשים (70-80 אחוזים) סובלות מדכדוך לאחר הלידה, הנקרא גם "Baby Blues". כיומיים-שלושה לאחר הלידה את עלולה להרגיש חרדה, עצב או עצבנות. תחושות אלו מפחידות אך חולפות מעצמן במהירות (הן עשויות להימשך שעות אחדות עד שבוע בערך).
להלן כמה אמצעים שיוכלו לעזור לך להתמודד עם תחושת הדכדוך:
- שיחה עם בן-זוגך או חברה טובה על תחושותייך.
- בקשת עזרה מבן זוגך, מחברייך או מבני משפחתך.
- יציאה מהבית בכל יום אפילו לפרקי זמן קצרים.
- הצטרפות לקבוצות תמיכה לאימהות.
דיכאון לאחר לידה
אצל כ-10 אחוזים מהנשים - התחושות שהוזכרו לעיל מחמירות עם הזמן. נשים אלה סובלות מחרדות ותחושות ייאוש. אפשר לטפל בדיכאון לאחר לידה, אך יש לפנות קודם כל לייעוץ רפואי. יש לפנות באופן מיידי לרופא אם את חווה:
- תחושות דכדוך הנמשכות יותר משבועיים.
- רגשות כעס או דיכאון המופיעות כחודש-חודשיים לאחר הלידה.
- חוסר עניין בדברים שעניינו אותך בעבר.
- דאגה קיצונית לשלומו של התינוק.
- העדר רגשות כלפי התינוק או כלפי בני משפחתך.
- התקפי פאניקה ופחד להישאר לבד עם התינוק.
מניעת הדכדוך והדיכאון- האינטרס של קופות החולים.
מנוחה טובה, תזונה נכונה וסביבה תומכת מפחיתים בצורה משמעותית את הסיכוי להיכנס לדכדוך/דכאון לאחר הלידה. הטיפול בדכדוך ובדיכאון לאחר הלידה עולה לקופות החולים כסף רב ולכן קופות החולים מוכנות לממן חלק ניכר מהטיפול המונע- כדי לחסוך בהוצאות ולשמור על בריאות האם והתינוק. הסביבה התומכת והבריאה שיצרנו עבורך בביכורים- אירוח יולדות ממומנת חלקית על ידי קופות החולים כפי שמפורט בטור שמשמאל.
הנחות והטבות
לאור כל האמור במאמר שמימין, קופות החולים הכירו בצורך הבסיסי של האם לנוח אחרי הלידה ובתועלת לבריאות היולדת ותינוקה ומממנות מעל 50% מעלות האירוח:
לבעלות ביטוחים משלימים - קופות החולים משתתפות בעלויות בסכומים הנעים בין 255-310 שקלים ללילה החל מהלילה הראשון ועד שלוש לילות, החל מהלידה הראשונה או משלישית או רביעית, תלוי בקופה.
ליולדות בביקור חולים - לילה חינם (לא מותנה במספר לידה או במספר לילות).